Get Adobe Flash player


Buiten bij SamSam

Buitenspelen is in contact komen met de natuur, omgaan met een vrije situatie waarin je met anderen in contact komt en vaak samen een activiteit onderneemt. Het is de plek waar de basis ligt voor het oefenen van sociale vaardigheden. Bij buitenspel leert het kind als het ware uit zichzelf, het initieert zelf of met anderen een activiteit, waardoor de betrokkenheid groot is.

Buitenspelen is gezond en een rijke omgeving daagt uit tot intensief verkennen en bewegen. Daarnaast leidt het tot behendigheid. Kinderen leren balanceren, springen, kruipen, ontwijken, klimmen, etc. Het kind leert zelf zijn of haar eigen (on)mogelijkheden inschatten, wat weer zorgt voor minder ongelukken. Daarnaast is de buitenomgeving aanleiding om te onderzoeken, samen te spelen, te verzamelen en te exploreren. Het gebruik van alle zintuigen komt hierin terug.

De tuin van het kinderdagverblijf biedt volop mogelijkheid de omgeving te ontdekken. De tuin is natuurlijk ingericht. Er ligt schors, zand en gras. Een kind voelt zand, schors en gras. Door uit te leggen dat de groene bladeren nog aan de bomen moeten groeien, leren het kind respect voor de natuur te ontwikkelen. We hebben een moestuin waar we zelf plantjes kweken. Ook stimuleren wij een kind optimaal gebruik te maken van de natuurlijke omgeving van het kinderdagverblijf. Zo laten we de kinderen zien dat ze allerlei natuurlijke materialen, afhankelijk van het seizoen van buiten mee naar binnen kunnen nemen.

We gaan er in principe vanuit dat onze kinderen vanaf een jaar gemiddeld 60 minuten buiten zijn, ongeacht het weer.